Alex

Amy Carlson: Alexandra ‚Alex’ Taylor (2000-2003)

Serialowa Alex Taylor była Strażakiem/paramedykiem dopóki nie zginęła na służbie, ratując innych na płonącym samochodzie. Miała krótki związek z Ty Davisem.

Alex

Imię i nazwisko: Amy Lynn Carlson

Data urodzenia: 7 Lipiec 1968

Miejsce urodzenia: Glen Ellyn w stanie Illinois, USA

Znak zodiaku: Rak

Stan cywilny: mąż Syd Butler,

Dzieci: córka Lila (ur. 2006), syn Nigel (ur. 2009)

Rodzice: Bob i Barb

Rodzeństwo: siostry Betsy i Lori i brat Joe

Wzrost: 168 cm

Wywiad z serialową Alex podczas kręcenia Third Watch

Co proszę? Chcecie przeprowadzić ze mną wywiad? Ok… Myślę, że mam parę minut. Wkrótce muszę wrócić do moich obowiązków, ale myślę, że potrafię parę minut obejść się bez pracy…

Moja praca jest niezwykle ważna tutaj, w tym mieście. Nie jestem tylko paramedykiem (sanitariuszem), ale także strażakiem. Mój ojciec był strażakiem przede mną i myślę, że chciał, aby mój brat Adam został kiedyś jednym ze strażaków… ale tata nie przewidywał dla mnie takiej przyszłości. Zawsze chciałam upaść do stóp mojego ojca, tak go podziwiałam.

Mój tata był bohaterem. Zginął 11 września. Odnaleziono jego ciało blisko rok później… i myślę, że ten dzień był dla mnie bardzo trudny, tak samo trudny jak ten, w którym dowiedziałam się o jego zaginięciu. Pamiętam tamte dni – jechałam karetką jako paramedyk, a potem nocą założyłam mój mundur strażacki, stałam się strażakiem i odkopywałam ludzi spod gruz WTC.

Ty Davis i ja spotykaliśmy się przez krótki czas. Myślę, że dla niego to było za dużo – naprawdę zaczynaliśmy się o siebie nawzajem coraz bardziej troszczyć i angażować się w ten związek. Kiedy Ty został postrzelony naprawdę się bałam, wiesz? Ale potem on powiedział swojej matce, że byłam „tylko jedną z wielu dziewczyn” i to bardzo mnie zdenerwowało i wyprowadziło z równowagi. Nasze relacje nigdy już nie były takie jak przedtem. Myślę, że zawsze będę chciała, aby to co było między nami wróciło…

W zeszłym roku omal nie zginęłam kiedy to pracowałam przy wypadku samochodowym i zostałam potrącona przez samochód. To było naprawdę przerażające… i prawie rozważałam możliwość wycofania się z pracy . Wiem, że moja mama nie zniosłaby tego, gdybym zginęła… ale bycie strażakiem mam we krwi. Nie mogę przestać pomagać innym.

Wybacz, ale musimy przerwać. Doc spytał, czy mogłabym prowadzić karetkę – po nim widać wyraźnie, że jest prawdziwym profesjonalnym sanitariuszem. Więc muszę jechać. Ale bądź tu później gdzieś niedaleko, w porządku? Potem moglibyśmy skończyć rozmowę…

Notatka dodatkowa
Rozmowa nigdy nie została dokończona…Alex zginęła podczas wybuchu samochodu w którym byli uwięzieni ludzie…

Zginęła pomagając innym…

KONIEC WYWIADU

Życiorys:

Urodzona w Glen Ellyn w Illinois, Amy Carlson spędziła większość swojego młodego życia w Chicago.Ale kiedy Amy była w szkole średniej, mieszkała także z rodziną na bliskim wschodzie gdzie jej rodzice, Bob i Barb uczyli w amerykańskiej szkole. Amy ma troje rodzeństwa, siostry Betsy i Lori i brata Joe. Amy podróżowała po całej Europe, wraz z rodziną jak i sama. Ponieważ jej rodzice byli nauczycielami, byli w stanie spędzać każde lato ze sobą podróżując oraz obozując po całych stanach.Rozbili obóz w każdym stanie oprócz alaski. Amy pojechała także do Rwandy w środkowo wschodniej Afryce po wojnie w 1994, gdzie podjęła się pomagania innym. Już za młodu u Amy można było zauważyć talent artystyczny poprzez występy w szkolnych przedstawieniach oraz zwycięstwa w konkursach z pisania. W szkole średniej była obiecującą atletką i uplasowała się w czołówce biegu na 3200 metrów na dziewczęcej trasie Illinois. W koledżu, po kontuzji powróciła do aktorstwa z wieloma rolami,na scenie występowała z Lanford’em Wilsonem w „Piątym lipca” oraz w produkcji Wallace Shawn’s „Aunt Dan and Lemon”. Amy uczęszczała do Knox College w Galesburg w stanie Illinois,gdzie stopniowo poznawała z B.F.A we wschodniej Azji historie i koncentracje w teatrze. Później przeprowadziła się do Chicago i gdzie douczała się w doskonaleniu-olimpijskim i aktorstwie w Centrum aktorskim. Ale przez kontrakt-pracę w obecnie nie istniejącej operze mydlanej „Another World” przeprowadziła się do Nowego Jorku wkrótce po zakończeniu studiów. Została nominowana do Daytime Emmy Award w kategorii „Wybitnie utalentowani aktorzy w dziennych serialach dramatycznych”. Jej najbardziej pamiętliwe role miała będąc silną kobietą grając Alex Taylor w serialu „Third Watch” Brygadzie Ratunkowej (2000-2003), Maggie Pistone w filmie „Falcone” (2000) oraz Katie Owen w filmie „Peacemakers” (2003). Amy Carlson obecnie mieszka w Nowym Jorku, (z chłopakiem Syd Butler’em, basystą (zespołu „Les Savy Fav”) gdzie także pracuje w niezależnej branży muzycznej jako współwłaściciel niezależnej wytwórni Frenchkiss Records. Amy kontynuuje pisanie jak i poszukuje odmiennych i unikatowych ról w branży filmowej.

Filmografia:

Filmy:

2015 – „Natural Selection” jako Laura
2015 – „Sight Unseen” jako Rachel Sampson
2014 – „Hits” jako Christina Casserta
2011 – „Green Lantern” jako Jessica Jordan
2010 – „Trio”
2007 – „Anamorph” jako Alexandra Fredericks
2002 – „Stella Shorts (1998-2002)” jako Hippy Girl
2002 – „Winning Girls Through Psychic Mind Control” jako Kathy
1992 – „Babe (The Babe) w roli dziewczyny na schodach

Seriale:

2013 – „This One Time” jako ona sama (Amy Carlson)
2011 – „Too Big to Fail” jako Erin Callan
2010 – obecnie – „Blue Bloods” jako Linda Reagan (główna rola)
2010 – „Fringe” jako Maureen Donovan (odcinek „Unearthed”)
2008 – „Criminal Minds” jako Cece Hillenbrand (odcinek „Tabula Rasa”)
2007 – „NCIS” jako Karen Sutherland (odcinek „Corporal Punishment”)
2007 – „The Kidnapping” jako Rachel McKenzie
2006 – „Drift” jako Lauren
2005-2006 – „Law & Order: Trial by Jury” jako A.D.A. Kelly Gaffney
(główna rola)
2005 – „Franklin Charter” jako Maggie Keeler
2004 – „Law & Order” jako Collette Connolly (odcinek „The Dead Wives Club”)
2003 – „Peacemakers” jako Katie Owen (główna rola)
2002 – „ER” jako Alex Taylor (odcinek „Brothers and Sisters”)
2000-2003 – „Third Watch” jako Alex Taylor (główna rola)
2000 – „Law & Order: Special Victims Unit” jako Patricia Andrews
(odcinek „Asunder”)
2000 – „CSI: Crime Scene Investigation” jako Kate Armstrong
(odcinek „Friends & Lovers”)
2000 – „Falcone” (odcinek „Windows”)
2000 – „If These Walls Could Talk 2” jako Michelle
2000 – „NYPD Blue” jako Lisa Marantz (odcinek „Along Came Jones”)
1999 – „St. Michael’s Crossing” jako Kelly McGloin
1999 – „Get Real” jako Dr. Sedgwick
1999 – „Martial Law” jako Cassie McGill (odcinek „Big Trouble”)
1998 – „Thanks of a Grateful Nation” jako Tammy Boyer (miniserial)
1993-1998 – „Another World” jako Josephine Watts (regularnie)
1993-1994 – „The Untouchables” (różne role)
(odcinek „Pilot: Parts 1 & 2”, „Mind Games”)
1993 – „Missing Persons” jako Helena Brusich
(odcinek „Pilot”, „I’m Gonna Miss Him Too…”, „Right Neighborhood… Wrong Door”)
1992 – „Legacy of Lies” jako Marianna Nania

#zaktualizowano: 18.05.2016

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 2 votes)
Alex, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *