Cruz

Tia Texada: Maritza Cruz

Sierżant Maritza Cruz pracowała w wydziale zwalczania przestępczości (Anti-Crime unit) w 55. posterunku. Była znana ze stosowania drastycznych metod pracy. Przez pewien czas była blisko z policjantem Bosco. Kiedy Marcel Hollis zaatakował posterunek, Cruz pojechała do niego. Postawiła mu warunki, na które on się nie zgodził, więc Cruz wyciągnęła dwie zawleczki z kieszeni i rzuciła je na podłogę. W ten sposób, za pomocą dwóch ukrytych w kurtce granatów, wysadziła w powietrze kryjówkę gangu tym samym niszcząc cały arsenal broni i ratując w ten sposób wielu ludzi. Została nagrodzona pośmiertnie Medalem Honoru. Każdego ranka jej partner Santiago odwiedza jej grób i zostawia na nim jedną różę.

Cruz

Imię i nazwisko: Tia Texada

Data urodzenia: 14.12.1972

Miejsce urodzenia: Louisiana, USA

Znak zodiaku: Strzelec

Stan cywilny: brak danych

Dzieci: brak danych

Rodzice: brak danych

Rodzeństwo: brak danych

Wzrost: 165 cm

Wywiad z Cruz podczas kręcenia Third Watch:

Nie mam pojęcia czemu chcesz przeprowadzić ze mną wywiad, ale to chyba oznacza, że tak naprawdę nie jestem taka zła, jak inni mówią.

To znaczy… Widzę w oczach innych, że uważają mnie za złego człowieka. Ale byłam wychowywana dość szorstką ręką. Nie chcę nic mówić o moim życiu rodzinnym. Miałam siostrę, która była dla mnie wszystkim pod słońcem, jednak umarła na moich rękach, w dużej mierze przez to, że była uzależniona od narkotyków.

I… robiłam wszystko co musiałam, żeby utrzymać siebie w ryzach, bym była na szczycie.

Z tego też powodu deptałam do celu po trupach. Ale to nie czyni ze mnie złej osoby, prawda? To znaczy… było dla mnie wygodne to, że wykorzystałam Boscorelli`ego do moich celów… przy okazji, on nie był taki zły w łóżku.

Ten dzień w hotelowym pokoju, kiedy to wszystko się skończyło. Zrobiłam to co musiałam zrobić, aby chronić siebie. Ta suka mnie postrzeliła. Ta suka mnie postrzeliła, więc ja też postrzeliłam ją. I ona została sparaliżowana…

Ona postrzeliła mnie. Ja postrzeliłam ją.

(…) W tym samym czasie starałam się rozbić w podziemiach jakiś krąg prostytucji. Ale teraz z tym skończyłam. To nie była wielka sprawa. Opiekowałam się pewnym facetem i dbałam o to, żeby już nigdy żadna kobieta go nie skrzywdziła. (…) Myślę, że każdy zaakceptowałby to gdybym wzięła na siebie to całe piekło, przez które musiał przejść ten chłopak i przypuszczam, że mogłabym to zrobić. Ale dlaczego? Czemu miałabym to zrobić, kiedy mój odwet był bardzo dobry.

Tutaj jest niewielu facetów, u których poznaję ich wnętrze, rozumiesz? Więc, miałam ich… Dbałam o nich tak samo, jak oni dbali o mnie. Nigdy nikomu nic o nich nie mówiłam. I o tym, że moje życie wygląda tak, jakbym była powściągliwa, ale nie jestem. W końcu tu nie ma przegranych. Każdy wygrywa, tak?

Wróciłam do pracy na ulicach. Ale jeszcze niedawno drogę do mojej obecnej pozycji w wydziale do zwalczania przestępczości torowałam sobie bardzo surowym, brutalnym podejściem do tego co robię, jakby prześladowaniem. (…) Nie robiłam wszystkiego źle. To była po prostu bezpieczna obrona no i zdarzało się, że stawałam w obronie innego gliny.

I teraz wokół mnie kręci się ta cała sprawa z rodziną Boscorelli. Na początku, zajmowałam się sprawą, w której z całą pewnością można było stwierdzić, że brat Bosco jest odpowiedzialny za śmierć ojca. Wiesz, że Bosco był jednym z moich najlepszych facetów? Potem jeden z członków gangu postrzelił brata Bosco.

Potem Mikey umierał. Nie przewidziałam tego zdarzenia. I czułam ogromne współczucie dla Bosco, kiedy to wszystko się stało. Nawet próbowałam go przepraszać, w dniu pogrzebu Mikey`ego przyniosłam mu do domu trochę jedzenia, ale on w ogóle nie chciał mnie słuchać. Myślę, że to nie ja zawiniłam. Tego samego dnia, mój cały zespół umierał na moich oczach, bo w miejscu naszej pracy podłożono bombę. W tym samym czasie jakiś samochód wjechał w dom pogrzebowy, gdzie odbywał się pogrzeb brata Bosco. Został także wysadzony budynek przy porcie morskim, gdzie pracowało kilku policjantów.

Mama Bosco została ranna, więc wszyscy staraliśmy się znaleźć sposób, by przewieźć ją stamtąd do szpitala. Kiedy byliśmy w szpitalu zaczęła się strzelanina. Szybko zareagowałam, padłam na podłogę. Bosco przewalił na podłogę Faith. I, kiedy w końcu kule przestały lecieć zauważyłam, że…

Bosco był ranny, poważnie ranny. I Faith… Nie potrafię wyjaśnić dlaczego, ale nie sądzę, żebym kiedykolwiek polubiła tę kobietę, ale zdobyłam się na odrobinę szacunku dla niej, kiedy zobaczyłam jak rozpaczliwie próbowała ratować Bosco. I nie mam do niej żadnych pretensji o to, że mi pomogła i zastrzeliła człowieka odpowiedzialnego za postrzelenie Bosco. Właśnie… Trochę bałam się o Bosco i było mi go strasznie żal.

Potem była ta cała sprawa z IAB. Uwierzyłbyś, że w 55. posterunku była wtyczka? Ta wtyczka nazywa się Sasha Monroe. Po tym, jak naprawdę jej zaufałam okazało się, że ona tak naprawdę chciała tylko jednego – mnie. Więc zostałam wpakowana do więzienia. Zostałam wpakowana do więzienia po tej całej sprawie ze strzelaniną, z uratowaniem Faith, ponieważ byłam jakby niepisanym dowódcą tego całego zamieszania w szpitalu, w końcu byłam sierżantem. Faith Yokas, była niewinna i pachniała niczym róża, podczas gdy ja walczyłam o życie w więzieniu w Rikers. Możesz być zdziwiony tym, ale to ona mnie stamtąd wyciągnęła, ponieważ sama nie dałabym rady. Nie byłabym w stanie tego zrobić. Teraz wiem jedno: już nigdy nie odwrócę się plecami do żadnego gliniarza. Żadnego. Nie ważne, jak bardzo nienawidzę Faith Yokas.

Tak czy inaczej, Faith podpisała papier oczyszczający ją z całej winy w tej sprawie i dowodzący całą prawdę, ale tak naprawdę ona jest jedyną osobą, która strzelała do Donald`a Mann`a. Ja nie miałam z tym nic wspólnego.

Yokas i ja nigdy nie będziemy przyjaciółkami, ale teraz jest między nami takie niejasne porozumienie.

Znowu pracuję w policji. Mam nowego partnera – Santiago – i czuję, że niedługo coś będzie się dziać w przestępczym światku…

Notka dodatkowa: Przeczucie nie myliło Cruz… W przestępczym światku wiele się działo. Dzielna pani Sierżant zajmowała się wieloma sprawami, między innymi współpracowała z pewnym Murzynem, do którego wyraźnie zaczęła coś czuć, jednak okazało się, że ma on żonę i dzieci… Maritza czasem współpracowała też z Brendanem Finney`em i Ty Davis`em. Również w tym samym czasie okazało się, że Cruz choruje na zaawansowane stadium białaczki. Policjantka miała już poważne objawy choroby, np. krwawienie dziąseł. Miała rozpocząć chemioterapię, jednak nie chciała cierpieć, tak jak ludzie po chemii. Zdecydowała się odejść po swojemu, z honorem… Najpoważniejszą sprawą jaką prowadziła Cruz było zamieszanie związane z gangiem Marcela Hollisa. Cruz aresztowała go, ale Hollis nawet zza kratek zorganizował zamach na 55. posterunek. Cruz została uwięziona w płonącym budynku. Życie uratowała jej Sasha Monroe. Po tym zdarzeniu Cruz pojechała z Bosco do kryjówki gangu i poszła sama załatwić sprawy z Hollisem. Postawiła mu warunki, na które on się nie zgodził, więc Maritza, za pomocą dwóch granatów ukrytych w kurtce, wysadziła całą bazę gangu nisząc w ten sposób cały arsenał broni, zabijając głównych szefów gangu oraz ratując życie wielu ludziom. Maritza Cruz została pośmiertnie odznaczona Medalem Honoru. Każdego dnia jej były partner Santiago kładzie na jej grób jedną czerwoną różę… Jej miejsce w wydziale do zwalczania przestępczości zajął Brendan Finney.

Życiorys:
Tia Texada występowała w bijącym rekordy popularności dramatycznym serialu „Brygada ratunkowa”. Grała Sierżanta Maritzę Cruz, czyli twardą szefową elitarnego wydziału do zwalczania przestępczości. Cruz była związana z oficerem Boscorellim (w tę postać wcielał się Jason Wiles).
Urodzona w Louisianie Texada, większość swego dzieciństwa spędziła podróżując z rodziną po kraju. Zaczęła grać już wtedy, kiedy była młodą dziewczyną.
Dość nową produkcją z udziałem Ti Texady jest wielka produkcja David`a Mamet`a Spartan. Tia wystąpiła u boku samych William`a H. Macey`a i Val`a Kilmer`a. Kolejnym filmem z jej udziałem jest sensacyjny dramat Joel`a Schumacher`a „Telefon”, gdzie oprócz Ti grają także Forrest Whitaker i Colin Farrell. Texadę można też było zobaczyć w filmach: Siostra Betty, Glitter (z piosenkarką Mariah Carrey) Crazy as Hell, Trzynaście rozmów o tym samym i Przynęta z Jamie Foxx`em. W dodatku niedawno Texada powróciła na plan serialu Mind of a Married Man”. Poza tym wystąpiła także gościnnie w wielu godnych uwagi serialach stacji NBC: Ostry dyżur, Ambasada USA, Arli$$, Brooklyn South, Nowojorscy gliniarze, Sisters i Biuro. Tia wystąpiła także w teledysku do piosenki brazylijskiej piosenkarki Alexandre oraz w teledysku do piosenki pochodzącego z Południowej Ameryki piosenkarza Iviano. Tia występuje także na deskach teatrów. Można ją zobaczyć w sztukach Twist of Fate i A Midsummer Nights Dream w Globe Theatre oraz w przedstawieniu The Rose Tattoo w nowojorskim Hudson Theater/CTG.
Obecnie Tia mieszka w Nowym Jorku. Obchodzi urodziny 14 grudnia.

Jej pseudonim to: T Cha Cha
Jej mama była królową piękności.
Jej ojciec potrafi robić magiczne sztuczki.

W jednym z odcinków „Jeziora marzeń” można było usłyszeć utwór jej autorstwa,
“Driving You Crazy”

Filmografia:
2005: 5up 2down jako Maria
2004: Spartan jako Jackie Black
2003: Welcome to the Neighborhood jako Stephanie
2002: Ambasada USA (American Embassy, The) jako Marissa (gościnnie)
2002: Telefon (Phone Booth) jako Asia
2002: Crazy as Hell jako Lupa
2001: Fenomen żonatego faceta (Mind of the Married Man, The) jako Missy’s Roommate (gościnnie)
2001: Trzynaście rozmów o tym samym (Thirteen Conversations About One Thing) jako Dorrie
2001: Glitter jako Roxanne
2000: Siostra Betty (Nurse Betty) jako Rosa
2000: Static Shock jako Rita Velasquez / Talon (głos) (gościnnie)
2000: Przynęta (Bait) jako Tika
1999: Brygada ratunkowa (Third Watch) jako Maritza Cruz
1999-2001: Batman Przyszłości (Batman Beyond) jako Trina (głos) (gościnnie)
1999: Trzynaste piętro (Thirteenth Floor, The) jako współlokatorka Natashy
1998: Zapytaj Harriet (Ask Harriet) jako Maria Garcia (gościnnie)
1998: Unknown Cyclist, The jako Lola
1998: Paulie – gadający ptak (Paulie) jako Ruby/Lupe (głos),br> 1998: Cień wątpliwości (Shadow of Doubt) jako Conchita Perez
1997-1999: Biuro (Working) jako Female Rebel (gościnnie)
1997-1998: Brooklyn South jako (gościnnie)
1997: Niebezpieczna prędkość (Runaway Car) jako Lupe
1996: Plaże Malibu (Malibu Shores) jako Casey (1996)
1996: Crosstown
1996: Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn) jako tancerka w barze
1995: Land’s End jako Corina (gościnnie)
1994: Ostry dyżur (ER) jako Gloria Lopez (gościnnie)
1993-2005: Nowojorscy gliniarze (NYPD Blue) jako Wanda Diaz (gościnnie)
1993: Coming in Uut of the Rain jako Chrissy
1991-1996: Sisters jako P.A. (gościnnie)

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *