Sasha

Nia Long: Sasha Monroe

Sasha Monroe to młoda policjantka 55. posterunku. Ma młodszą
(16-letnią) siostrę, której pomaga wychowywać 2-letniego siostrzeńca.
Na początku swojej pracy w policji była partnerką Faith Yokas, którą
darzyła wielkim szacunkiem, jednak kiedy Faith została sparaliżowana
Sasha zaczęła pracować z Bosco. Monroe była związana z Ty Davisem,
jednak Ty zakończył ten związek, kiedy okazało się, że Sasha to
„wtyczka”. Okazało się jednak, że Monroe oczekuje dziecka Davisa.
Jednak straciła dziecko, ponieważ została postrzelona przez Bosca w
trakcie służby. Po tym tragicznym wydarzeniu zeszła się z Davisem i
szybko wróciła do pracy w policji. Uratowała życie Cruz, kiedy
Maritza została uwięziona w płonącym budynku 55. posterunku.

Po zamknięciu 55. posterunku Sasha nadal pracuje w
policji, próbuje też swoich sił jako polityk (odnosi spore sukcesy).
Nadal także spotyka się z Ty`em, za którego zamierza wyjść za mąż,
kiedy ich życie trochę zwolni.

Sasha

Imię i nazwisko: Nitara Carlynn Long
Data urodzenia: 30 października 1970
Miejsce urodzenia: Brooklyn, Nowy Jork, USA
Znak zodiaku: brak danych
Stan cywilny: mężatka; mąż Massai Dorsey
(od czerwca 2001 r.)
Dzieci: syn Massai Zhivago Dorsey II
(ur. listopad 2000 r.)
Rodzice: Doc i Talita
Rodzeństwo: siostra Sommore (aktorka komediowa)
Wzrost: 157 cm

Życiorys:

Nia Long, a właściwie Nitara Carlynn Long, urodziła się 30 października 1970 roku w Brooklynie, w stanie Nowy Jork. Jej rodzice Doc i Talita Long dużo podróżowali po świecie. Żyli „na walizkach” dopóki Nia nie skończyła dwóch lat. Rodzina Longów zamieszkała wówczas w Iowa. Mała Nia chodziła razem ze swą matką do szkoły aktorskiej w Los Angeles. Tak minęło pięć lat. Nia skończyła katolicką szkołę. Potem pogłębiała swoje zdolności i pasje. Uczyła się baletu, stepowania, uprawiała gimnastykę artystyczną, grała na gitarze, śpiewała jazz, ale najważniejsze było dla niej aktorstwo. To dzięki matce zaistniała w filmowym światku. Pani Long załatwiła jej pierwszą rolę filmową. Niedługo potem Nia stała się wschodzącą gwiazdą telewizji i mogła wyjść spod opiekuńczych skrzydeł rodzicielki…

Jej rodzina pochodzi z Trynidadu i Tobago. W 2000 roku została uznana za jedną z 50 najpiękniejszych kobiet świata według magazynu People. Współreżyserowała i wystąpiła w wideoklipie Ashanti „Baby”. W 2000 roku zajęła trzecie miejsce na liście dziesięciu najseksowniejszych kobiet roku czasopisma „Black Man Magazine”. Nia jest związana z Massaiem Dorsey’em. Pierwsze dziecko z tego związku urodziła w listopadzie 2000 roku, jednak ślub z ojcem dziecka wzięła dopiero w czerwcu 2001 roku. W młodości była harcerką. Karierę zaczynała u boku znanej aktorki Betty A. Bridges. Dostała tę rolę, ponieważ jej matka znała aktora Todd’a Bridges’a. Betty przez 15 lat śledziła karierę Nii. Pojawia się w teledysku Chico DeBarge „Iggin’ Me”.

Filmografia:

2006 – Agent XXL 2 (Big Momma’s House 2) jako Sherry Pierce
2005 – Daleko jeszcze? (Are We There Yet?) jako Suzanne Kingston
2004 – Alfie jako Lonette
2003 – How to Get the Man’s Foot Outta Your Ass jako Sandra
2002 – Sightings: Heartland Ghost jako Lou
2000 – Agent XXL (Big Momma’s House) jako Sherry
2000 – Liga złamanych serc (Broken Hearts Club: A Romantic Comedy, The) jako Leslie
2000 – Gdyby ściany mogły mówić 2 (If These Walls Could Talk 2) jako Karen
2000 – Ryzyko (Boiler Room) jako Abby
1999 – Secret Laughter of Women, The jako Nimi Da Silva
1999-2005 – Brygada ratunkowa (Third Watch) jako Sasha Monroe(2003-2005)
1999 – Stygmaty (Stigmata) jako Donna Chadway
1999 – Drużba (Best Man, The) jako Jordan Armstrong
1999 – Napad (Held Up) jako Rae
1999 – Zbyt blisko wroga (In Too Deep) jako Myra
1999-2005 – Potyczki Amy (Judging Amy) jako Andrea Solomon
1998 – Black Jaq jako Jaqueline ‚Jaq’ Blackman
1997 – Przepis na życie (Soul Food) jako Bird
1997 – Dużo szczęścia (Hav Plenty) jako Trudy
1996 – Miłość od Trzeciego Spojrzenia (Love Jones)
1995-1996 – Live Shot jako Ramona Greer
1995 – Piątek (Friday) jako Debbie
1993 – Made in America jako Zora Mathews
1991 – Chłopaki z sąsiedztwa (Boyz N the Hood) jako Brandi
1990 – Buried Alive jako Fingers
1990 – Pogrzebany Żywcem (Buried Alive (II)) jako Fingers
1986 – B.R.A.T. Patrol, The jako Darla Perkins
1952 – Guiding Light, The jako Katherine ‚Kat’ Speakes (1991-1993)
1993-1998 – Living Single jako Stacey Evans
1990-1996 – Bajer z Bel-Air (Fresh Prince of Bel-Air, The) jako Lisa Wilkes)

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *